„САЧУВАЈМО ШУМИЦУ-ПЛУЋА ЛЕДЕНЕ СТЕНЕ“
18.3.2011

Поводом СВЕТСКОГ ДАНА ШУМА, под покровитељством Градске општине Палилула, Удружење грађана ПУЛС и конзорцијум организација цивилног друштва са медијском ЕКОПОЛИСмрежом, ученицима школа, комуналних предузећа, саветом грађана и Канцеларијом за младе Палилуле, организују акцију чишћења и садњу нових стабала у зеленом простору, који се налази између две школе - Основне школе „Бубањски хероји“ и Специјалне школе „Бубањ“. Радна активност на овој локацији одвијаће се у недељу, 20.марта, од 10:00 до 14:00 сати уз подршку ЈКП „Медијана“, ЈКП “Горица“ и Управе за пољопривреду и развој села. Ова мала „зелена оаза“ тренутно је простор за одлагање отпада а по иницијативи грађана могла би да буде рекреативни парк, јер по свом ободу припада шумском комплексу Спомен парка „Бубањ“. Зато је и настао слоган „САЧУВАЈМО ШУМИЦУ-ПЛУЋА ЛЕДЕНЕ СТЕНЕ“ и велика жеља становника овог насеља да уместо депоније поред својих домова имају уређен простор.

Овим поводом и руководство општине Палилула обићиће паркић на Леденој стени и учествовати у акцији невладиног сектора. Удружење „ПУЛС - Плућа Ледене Стене“ је основано 22.априла 2010. са седиштем у општини Палилула и активно ради на унапређењу заштите животне средине и здравља становништва. По речима председника општине, проф.др Игора Новаковића, градска општина Палилула је од 2009. учесник пројекта националне кампање „Зелени градови Србије“, коју је иницирала Народна канцеларија председника Републике Србије а у сарадњи са ЕКОполис мрежом и партнер у међународним еколошким кампањама „Милијарду стабала за планету земљу“-„Зелене стазе Европе“- „Стоп климатским променама“, „Очистимо Србију-„Clean up the World“.

У насељима Градске општине Палилула успешно се остварује Програм активности на уређењу међублоковског зеленила и решавају захтеви грађана. Веома је битно да се уз помоћ оваквих акција и пројеката, али и континуиране едукације деце и омладине, развија и унапређује еколошка свест и на прави начин вреднују могућности које нам природа нуди- наглашава Милан Ђурђевић, председник Скупштине. Циљ ових активности, по оцени наших саговорника је повећање зелених и парковских површина у Градској општини Палилула - Граду Нишу. У том циљу, општина Палилула је постала члан „Зелене мреже Града Ниша“. Контак особа активности уређења простора- Зоран Петровић, 064 229 20 20.